Czy wiesz, że

Ojciec medycyny - Hipokrates - już ponad 2000 lat temu zalecał wszystkim, aby pili jak najwięcej wody.

Woda jest „matrycą życia”, jak powiedział noblista Szent Gyorgi – nie ma organizmów żywych, zdolnych do funkcjonowania bez choćby odrobiny wody.Bez wody człowiek może przeżyć w klimacie umiarkowanym 7 dni, natomiast bez pożywienia ponad 2 miesiące.Utrata wody sięgająca 3% masy ciała powoduje obniżenie wydajności fizycznej o 20%. Przy utracie wody 20-22% masy ciała następuje śmierć organizmu.Nie powinno się trzymać butelki PET z wodą w miejscu nasłonecznionym, gdyż pod wpływem promieni słonecznych może nastąpić zmiana smaku produktu. Dla utrzymania właściwej jakości wody znaczenie ma wiele czynników. Powinna być ona przechowywana w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.Wodę z odkręconej butelki najlepiej wypić możliwie szybko od otwarcia. Po otwarciu butelki woda zachowuje swoje właściwości przez kilkanaście godzin. Nie powinno się pić wody bezpośrednio z butelki, gdyż może to doprowadzić do zanieczyszczenia mikrobiologicznego.

Jeżeli chcemy wykorzystać wodę butelkowaną do gotowania napojów i pokarmów, należy wybrać wodę z niższą zawartością wapnia (ok. 50mg/dm3) i magnezu (poniżej 30mg), aby uniknąć wytrącania się osadów tych pierwiastków podczas gotowania. Okres przydatności wody do spożycia podany jest na opakowaniu, ale jej jakość zależy też od tego, czy woda jest przechowywana w zalecanych warunkach, tj. w miejscu nie nasłonecznionym i w temperaturze poniżej 20°C. Naturalne wody mineralne to wody wyróżniające się stabilnym i bardzo zróżnicowanym składem mineralnym mającym znaczenie dla procesów fizjologicznych przebiegających w organizmie człowieka. Naturalne wody źródlane to wody charakteryzujące się na ogół niższą zawartością składników mineralnych, dlatego mogą być stosowane w codziennej diecie przez wszystkich bez względu na wiek czy obciążenia zdrowotne. Woda stołowa jest wodą otrzymywaną z mieszaniny wód o różnej mineralizacji. Wodą stołową jest również woda, do której dodaje się sole mineralne zawierające jeden lub więcej składników mających znaczenie fizjologiczne jak: sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, wodorowęglany.

W czasie upałów lub pracy fizycznej w uciążliwych warunkach termicznych wskazane jest picie naturalnych wód mineralnych średnio – lub wysoko zmineralizowanych, ze znaczną zawartością chlorków sodu oraz chlorków i/lub wodorowęglanów wapnia i magnezu.Osobom z nadciśnieniem tętniczym i skłonnościami do obrzęków, zalecane jest picie wód z niską zawartością sodu (poniżej 20 mg/dm3).Do przygotowywania napojów i mieszanek pokarmowych dla niemowląt i małych dzieci odpowiednie są jedynie wody niskozmineralizowane z niską zawartością sodu, siarczanów i chlorków (poniżej 20 mg/dm3).W uzupełnianiu niedoborów mineralnych pomocne jest picie wód zawierających deficytowe pierwiastki (wapń, magnez, fluorki, jodki, żelazo (II)) w znaczących stężeniach wskazanych specjalnym oznaczeniem na etykiecie. Oczekiwane efekty stosowania tych wód mogą być zauważalne jednak dopiero po systematycznym pobieraniu takiej wody w ilości ok. 1 litra dziennie.Osoby z dolegliwościami żołądkowymi, jak owrzodzenia i nadkwasota, nie powinny pić wody wysokonasyconej dwutlenkiem węgla, zwłaszcza w większej jednorazowej dawce. Dla tych osób wskazane jest natomiast picie systematyczne przez dłuższy czas (3 x dziennie) wód alkalicznych, zawierających powyżej 1200mg/dm3 wodorowęglanów sodu.Zarówno naturalne wody mineralne jak też naturalne wody źródlane są środkami spożywczymi o jakości bezpiecznej i korzystnej dla zdrowia. Picie takich wód zgodnie z podanymi zaleceniami, podobnie jak racjonalne odżywianie sprzyja zachowaniu zdrowia i dobrej kondycji fizycznej.

Istnieją różnice osobnicze w zawartości ustrojowej płynów. U kobiet jest ona mniejsza niż u mężczyzn o tej samej masie ciała. Jest również mniejsza u osób otyłych. U kobiet ilość wody jest nieco mniejsza niż u mężczyzn, ponieważ ciało kobiety zawiera więcej tkanki tłuszczowej.Ciało w momencie narodzin składa się w 75% z wody, a wraz z wiekiem ten procent się zmniejsza. Ciało dorosłego człowieka składa się w 60% z wody.Woda występuje we wszystkich organach człowieka w bardzo zróżnicowanych proporcjach. Najwięcej jest jej we krwi - 83%, w nerkach - 82,7% oraz w sercu i płucach - po 79%. Woda to również podstawowy budulec mózgu (74,5%). Nawet takie narządy jak kości zawierają wodę, która stanowi 22% ich masy. Najmniej wody w naszym organizmie zawiera tkanka tłuszczowa – tylko 10%.Organizm ludzki traci wodę przez skórę (600 ml/dobę), płuca (400 ml/dobę), drogą pokarmową z kałem (100ml/dobę) oraz przez nerki (500 ml/dobę).Brak wody w organizmie przejawia się nie tylko chronicznym zmęczeniem, bezsennością, pogorszeniem koncentracji, zaburzeniami pamięci, bólami głowy i przesuszeniem skóry, ale i kłopotami z trawieniem i sercem. Chroniczny niedobór wody w organizmie może prowadzić do kamicy nerkowej i trwałego zwyrodnienia stawów.Źródłem wody dla naszego organizmu oprócz przyjmowanych płynów, które pokrywają 62% dziennego zapotrzebowania na wodę, mogą być również stałe pokarmy. Owoce i warzywa to drugie co do wielkości źródło wody dla organizmu zapewniające około 18% dziennego spożycia wody. Źródłem wody może być również pieczywo oraz produkty zbożowe dostarczające ok. 8% wody, a nawet mięso i jego przetwory (ok. 2%). Woda w naszym organizmie może pochodzić z kilku źródeł: z wszelkiego rodzaju wypijanych płynów oraz zjadanych pokarmów, powstaje także w wyniku przemian metabolicznych białek, tłuszczów i węglowodanów (woda metaboliczna).Wodę powinno się pić regularnie zanim poczujemy pragnienie.

Najlepiej wypijać ok. 8 szklanek dziennie. Powinno się ją pić małymi łykami w niedużych ilościach, najlepiej 10 minut przed lub po jedzeniu (picie w trakcie posiłku może rozrzedzać soki żołądkowe).Odpowiednia ilość wody w diecie to również znacznie większa szansa na zachowanie ładnej sylwetki i możliwość przeciwdziałania nadwadze, jednak pod warunkiem, że będziemy pić wodę, a nie napoje słodzone. Jest to możliwe dzięki temu, że picie wody zmniejsza uczucie głodu, przez co ułatwia nam kontrolę nad ilością spożywanych pokarmów. Szara, łuszcząca się i matowa skóra (tak zwana pergaminowa) jest objawem niewystarczającej podaży wody. W takim przypadku nie pomogą żadne kremy i maseczki - musimy pić wodę. Właściwa podaż wody korzystnie wpływa na cerę, gdyż dzięki niej z organizmu usuwane są produkty przemiany materii, które gdy zalegają w organizmie są niezwykle szkodliwe.

 

Dla utrzymania właściwej jakości wody znaczenie ma wiele czynników. Powinna być ona przechowywana w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Wodę z odkręconej butelki najlepiej wypić możliwie szybko od otwarcia. Po otwarciu butelki woda zachowuje swoje właściwości przez kilkanaście godzin. Nie powinno się pić wody bezpośrednio z butelki, gdyż może to doprowadzić do zanieczyszczenia mikrobiologicznego.
WODA Z DYSTRYBUTORÓW AQUALOGIC JEST ODPOWIEDNIO PRZECHOWYWANA, bez dostępu do światła i powietrza, w odpowiedniej temparaturze 5-12°C - przez co zachowuje cały czas świeżość i smak.
pobierz katalog

złóż zamówienie